Magyar English
Projekt Makó Gyula Orosháza-Gyopárosfürdő Buziás Mennyháza

MENNYHÁZA

Mennyháza

Mennyháza települése Arad megyében, a Béli-hegység lábánál található 128 méteres tengerszint feletti magasságon és 102 km távolságra Arad városától. A város, amelyet az azonos nevű folyó felső ága oszt ketté, az erdők mélyén helyezkedik el a legnagyobb völgyben, a hegység sziklái között, melyeket gazdag és sokszínű erdei növényzet borít. Mennyháza ritka szépségű környezetet mondhat magáénak.

Mennyháza település első említése 1597. április 24-ére datálható, amikor Dézna uradalmának részét képezte. Dézna már 1318-ban várral rendelkezett, és a Losonczy család, illetve a törökök tulajdonát képezte. A törökök a hódoltság idején építettek néhány fürdőt Mennyháza területén a környék hőforrásai miatt.1565-ben Szulejmán szultán Dézna várát János Zsigmond hercegnek adományozta, aki ezt követően továbbadta Bebek Györgynek. 1593-ban megkezdődött a törökök ellen folytatott háború. Báthory Zsigmond herceg Dézna várát és uradalmát Göncruszkai Kornis Gáspárnak adta Mennyháza hévizes forrásaival és vaslelőhelyeivel együtt. 1633-ban a vár és az uradalom előbb Bethlen Gábor, majd Keresztesy Pál tulajdonába került, és 1633. november 1-jén I. Rákóczi György herceg a várat és uradalmat Kornis Zsigmondnak adományozta.

Dézna várát és uradalmát 1658. október 15-én Buda vezérének vezetésével a törökök elfoglalták, és a várat lerombolták.

A 18. század első éveiben Mutina herceg érdeklődését felkeltették az uradalmához tartozó vaslelőhelyek, és kezdetleges olvasztókat, vasművet épített az érc kinyeréséhez. 1804-ben Gyulavarsándi Névery Sándor báró testvére, József örökölte meg Mennyházát, és folytatta a vasérc és mészkő kitermelését. 1847-ben a mennyházai hőforrások közelében fürdőket építettek ki pihenés és gyógyulás céljára. 1865-ben Dr. Nendtvich Károly analizálta elsőnek Mennyháza termálvizes forrásait.

1893. augusztus 14-én adták át a Mennyházát Borossebes városával összekötő keskeny nyomtávú vasútvonalat, amely a bányászat (vas, márvány, mészkő) fejlődéséhez vezetett, és elősegítette az üdülőhely fejlődését is.1898. május 13-án Mennyházát fürdőhellyé nyilvánította a Magyar Királyi Belügyminisztérium.
 

Gyógyászati tényezők és terápiás javallatok

Természetes terápiás tényezők: Szénsavmentes, mezotermás, hidrokarbonátos, kálciumos, magnéziumos, nátriumos ásványvizek. Hőmérsékletük 24-32 °C közötti, és a teljes ásványianyag-tartalom 0.190.27 g/l.

Terápiás javallatok: Mozgásszervi rendellenességek (gyulladásos degeneratív reumás megbetegedések, artikuláris reumás betegségek, poszttraumás stressz); periférikus és központi idegrendszeri rendellenességek; krónikus nőgyógyászati betegségek; aszténiás neurózis; kapcsolódó állapotok (anyagcsere- és táplálkozási zavarok).

Látogasson el Ön is Mennyházára és legyen a fürdő vendége!
www.hotelparcmoneasa.ro

Képek

Mennyháza Mennyháza Mennyháza
Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.