Magyar English
Projekt Makó Gyula Orosháza-Gyopárosfürdő Buziás Mennyháza

BUZIÁS

Buziás

Buziás fürdőváros Románia délnyugati részén, Temes megyében található. A fürdőjéről és klímájáról ismert üdülőhely kiépítését 1811-ben kezdték meg Gheorghe Ciocarlan román orvos és két osztrák, Jacob and Alfred Muschong vezetésével. Dr. Gheorghe Ciocarlan érdeme volt, hogy mintákat vett, teszteket végzett, és kiemelte a buziási ásványvíz gyógyító tulajdonságait. Jacob Muschong megvásárolt 20 hektár mocsaras területet, lecsapoltatta, majd 1000 platánt és 38 további fafajtát telepített a területre, ezzel gyakorlatilag létrehozva az üdülőhely mai parkerdejét. 1875-ben török-bizánci stílusban kivitelezett faoszlopsort építettek a parkban, a földterület megszerzésének emlékére. Az oszlopsor megtervezésénél az isztambuli Topkapi Múzeum építészeti megoldását kívánták felidézni. Az 510 méter hosszú építmény összeköti a park valamennyi látványosságát: a tornyokat a kiépített és védett forrásokkal, a bazárt és a kaszinót. Az ásványvíz palackozását 1840-ben kezdték el. Miközben folyt az ásványvizek terápiás célokra történő felhasználhatóságának kiértékelése, egy specializált üzemet építettek 1907-ben a széndioxid felfogására és a tárolási folyamatok elvégzéséhez. Az ásványvíz, amelyet országos és nemzetközi szinten nagyon kedvezően fogadtak, az 1908-as pozsonyi kiállításon aranyérmet kapott.

A klíma (mérsékelt kontinentális), az ásványvizek és a szabad széndioxid a buziási üdülőhely legfőbb gyógyhatású tényezői.

Sok beteg használja ki az üdülőhely gyógyhatású adottságait a klimatoterápia és helioterápia révén. A terápia két alkotóelemét elősegítik a terület levegő-ionizációjának speciális tulajdonságai. A negatív ionok belégzése javítja az agykéreg kondicionált reflextevékenységét, továbbá mérsékli a maximális és minimális vérnyomás értékeket. Hasonlóan pozitív hatásokat figyeltek meg az asztma és a légutak gyulladásos megbetegedései, fejfájások és reuma esetén, valamint felületi és belső sérülések gyógyulásánál, illetve égési sérülések gyógyulásának felgyorsításánál.

Az ásványvizek lehetnek szénsavasak, hidrokarbonátosak jódos-brómosak, nátriummal, kálciummal, vassal, atermikusak, hipotonikusak, és használhatók külsőleg, illetve belső terápiákra egyaránt.

A természetes gyógyforrások (ásványvizek) ajánlottak szívbetegségek, a központi idegrendszer rendellenességei, aszténiás neurózis, valamint az alábbi betegségek belsőleges kezelése esetén: emésztőrendszer rendellenességei, fokozott vizeletkiválasztást igénylő epe-rendellenességek, anyagcsere- és táplálkozási rendellenességek.

Látogasson el Ön is Buziásra és legyen a fürdő vendége!
www.buzias.ro

Képek

Buziás Buziás Buziás
Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.